Fotoğrafçı Cindy Sherman 1954 yılında New Jersey – Amerika’da dünya’ya geldi. Sherman, Otobüs yolcuları, Gizemli Cinayet, Moda, Peri Masalları, Felaketler, Eski Ustalar, İç Savaş, Maskeler, Kırık Bebekler, Hollyvvood ve son olarak da Palyaçolar gibi üst başlıklar taşıyan farklı serileriyle fotoğraf sanatına alışılmışın dışında bir bakış açısı getirdi. Sherman, New York Eyalet Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldıktan …
BİR TOPLUMUN BELGESELCİSİ : AUGUST SANDER A.Beyhan Özdemir* Bazı fotoğrafçılar bilim adamı, bazılarıysa ahlakçı olarak işe koyulurlar. Bilim adamları dünyanın bir envanterini yaparlar, ahlakçılarsa ağır vakalara yoğunlaşırlar. Bilim olarak fotoğrafa bir örnek, August Sander’in 1911 yılında başladığı, Alman insanının fotoğrafik bir kataloğunu çıkarma projesidir. Sosyolojik araştırma süreçlerinden birisi fotoğraf çekmek ve fotoğraflarla belgelemektir. Belgesel fotoğrafçılar, …
Zamanın en önemli fotoğrafçılarından biri olarak Bresson, fotoğrafı snap shot (şip şak) fotoğraftan disipliner sanat seviyesine taşımıştır. Kendi kavramlaştırması olan mutlak anı (decisive moment) yakalamadaki başarısı, alçak gönüllü çalışma yöntemleri, tasarım için keskin gözü onu da çağdaş fotoğrafçılar arasında efsanevi bir figür seviyesine taşımıştır. Çalışmaları sıklıkla ardılları tarafından esin kaynağı olarak benimsenmiştir. Çalışmaları ve foto-röportajları …
Çalışmalarında Meksika kültürünü güçlü bir şekilde yansıtan Alvarez Bravo, uzun süre önce fotoğraf çekmeye başlasa da ancak son dönemde hakettiği ilgiyi görebilmiş bir fotoğrafçıdır. Objektifini özellikle alt kesimden insanlara odaklamış ve rüyaların, ölümün ve fani hayatın dokunaklı fotoğraflarını çekmeyi amaçlamıştır. Bravo, ressam bir babanın oğlu ve fotoğrafçı bir dedenin torunu olarak Mexico City’ de doğar. …